Laatste nieuws

De lessen zijn enigszins aangepast weer begonnen.
Ze zijn afwisselend binnen en buiten.

In de praktijk ziet het er zo uit:

Maandagochtend Reeshofpark/Heyhoef

09.00-10.00 buiten (of bij regen 9.15-10.15 binnen)

10.30-11.30 binnen

Maandagavond Kasteelweide/Lage Weijkens

19.15-20.15 buiten; mogelijk 20.30-21.30 binnen

19.15-20.15/20.30-21.30 binnen (bij slecht weer)

Dinsdag

Klavier 9.00-10.00

Hartinhart 10.45-11.45    13.00-14.00   19.10-20.10   20.30-21.30

Woensdag kasteelweide (bibliotheek mag nog niet)

9.30-10.30

Donderdag

Stulp 09.00-10.00

Touwladder 19.00-20.00

Ook de yoga in het Witte Kasteel is begonnen. De eerstvolgende is op 20 juni (voor verdere data zie aldaar). Doorgang natuurlijk afhankelijk van het weer. Als het afgelast is, staat dat hier.
De data voor meditatie staan ook aangekondigd.

En dan is er nog…

Yoga filosofie in de praktijk

Ik wil aan de hand van thema’s een aantal grondgedachten van yoga behandelen. Dat doen we dan aan de hand van teksten, uitleg van mij, gesprek, korte meditaties, kleine oefeningen. De yoga filosofie is een schatkist aan kennis over het leven, en verre van ‘zweverig’. Een uitgangspunt van de samenkomsten is dat je als mens niet zo veel ‘weet’, maar dat dat helemaal niet erg is. Juist daardoor kun je je verwonderen. En verwondering is op zichzelf al een prachtig iets. Ik heb voor ogen dat het warme, lichte, spontane bijeenkomsten zullen zijn, waar je opgetogen en geïnspireerd vandaan komt en de druk van deze tijd wat los kunt laten.

Het voert voor nu wat ver om heel gedetailleerd te vertellen wat de inhoud zal zijn, maar filosofie – letterlijk ‘liefde voor wijsheid’ – gaat natuurlijk over grote vragen.

            JE–ZELF ZIJN Wie ben je? Wat is het om mens te zijn? Wat is precies het ‘ik’? Zijn jezelf zijn en op jezelf gericht zijn dezelfde dingen? (nee, verklap ik alvast)

            VERVULLING Wat is geluk of vervulling? Waar en hoe vind je dat? En hoe verhoud je je tot het tegendeel daarvan: lijden? Wat geeft je bestaan echt betekenis en maakt het ‘vanzelfsprekend goed’? Wat is creativiteit?

            VRIJHEID Wat is vrijheid en waar komt ze vandaan? Heb je die van nature of krijg je die van een ander? Ben je speelbal of speler?

            WERELD Wat is de wereld eigenlijk? Ze staat op zichzelf, maar ook weer niet los van hoe je haar beleeft. Hoe bepaalt de wereld je doen en laten, en je levensgevoel. Hoe ben je betrokken op de wereld, een onderdeel en deelgenoot, samen met al die andere schepsels, en niet een afgescheiden persoon?

            ZIJN Hoe is je lichamelijke en mentale energie? Welke factoren beïnvloeden de stromingen daarvan, vanuit jezelf en vanuit je omgeving? Hoe heb je daar invloed op? Hoe ga je om met indrukken en ‘opwellingen’? Hoe blijf je bij jezelf te midden van drukte, zorg en andere onrust?

            WERKELIJKHEID Wat is echt en wat niet (ook al lijkt het van wel), wat is waar, wat onwaar? Wanneer weet je iets zeker, of is het een mening of ‘maar’ een gedachte? Is er één waarheid? Welke kennis gaat al duizenden jaren mee? Al geldt dat laatste ook voor sommige leugens…

 

Tot zover de voorzet. Verder is het vooral een aangenaam, rijk en verrijkend avontuur. De data en prijs voor de bijeenkomsten moet ik nog vaststellen (zolang het geen yogales is op dinsdagavond wellicht, of wie weet op een zaterdag of zondagochtend).

 

 

De hieronder aangekondigde lezing/yogadag vervalt, maar wordt verzet naar een (nog te bepalen) latere datum

 

Lezing zondag  (uitgesteld).

De filosofie en praktijk van yoga

Steeds meer mensen doen aan yoga. De oefeningen geven energie en ontspanning. Het lichaam wordt losgemaakt en ontdoet zich van allerlei ballast. Een yogales is voor menig deelnemer dan ook een rustpunt in de week, een moment om stil te staan bij wat er in je omgaat.

Yoga is echter veel meer dan een heilzame bewegingsleer. Zeker in deze tijd is het niet alleen het lichaam maar ook de geest die aandacht behoeft. Hét oogmerk van yoga is de vervulling van onze diepste verlangens: vrijheid, vrede en geluk. Yoga heeft door de eeuwen heen een heel eigen kijk ontwikkeld op de mens, vooral op wat hem gelukkig maakt of doet lijden. Hoewel de oorsprong van yoga duizenden jaren terug ligt, zijn de methode en de filosofie nog steeds zeer actueel.

In deze lezing gaat het over de rijke geschiedenis en filosofie van yoga. Daarnaast zal het gaan over het praktische nut en de betekenis voor de mens van nu. De lezing is zowel te volgen voor wie bekend is met yoga als voor de leek.

De lezing is deel van een ‘mini-yogadag’ in yogacentrum Suryachandra in Tilburg. (Molenbochtstraat 64, 5014 ER)

Er is een yogales van Corrie Theeuwes van 9.30 tot 10.45, gevolgd door een kleine lunch. De lezing is van 11.15 tot 12.30.

Kosten voor de dag (met brunch) €25. Voor alleen de les is het €11, voor alleen de lezing €15.

Opgeven bij mij (per mail) of bij Corrie (06-47605286).