Nieuws

Yoga en yogafilosofie

Zondag 27 november 10.00-14.00

Yogacentrum Surya Chandra

Molenbochtstraat 64, 5014 ER Tilburg

.

Yoga als filosofie is op de eerste plaats een filosofie over vrijheid. Vrijheid geldt als de oorspronkelijke natuur van de mens. Ze is zijn ware zelf (atman), dat omschreven wordt als Bewustzijn, Werkelijkheid en Vreugde (sat-chit-ananda). Dat is je essentie, je eigenlijke Ik.

Op deze dag gaan we de filosofie van yoga verkennen via een aantal bronteksten, met name de Upanishads, de Bhagavad Gita en de Yoga Sutra van Patañjali.

Thema’s die aan de orde zullen komen zijn het Zelf en de persoonlijkheid, vervulling en lijden, verlichting en onwetendheid, werkelijkheid en illusie, het zijn in de wereld.

We gaan in op de verschillende wegen of methoden naar vrijheid die yoga biedt. Het gaat dan om de wegen van discipline (of zelfbeheersing), kennis, overgave, meditatie, handelen. We bespreken de zogenaamde vier toestanden (waken, dromen, diepe slaap, Bewustzijn), de werkzaamheid van het denken, de betekenis van de heilige lettergreep Aum en tal van andere zaken.

De dag is mogelijk een opstart naar meerdere bijeenkomsten om de filosofie van yoga verder te onderzoeken en ‘persoonlijk’ uit te diepen.

.

Praktische informatie

Datum: zondag 27 november

Tijd:    10.00-11.15: yoga door Corrie Theeuwes (maximaal 8 deelnemers)

12.00-14.00: lezing yogafilosofie door Wim van de Laar (15 deelnemers)

Daartussen is er soep!

Plaats: Yoga Centrum Surya Chandra, Molenbochtstraat 64, 5014 ER Tilburg

Kosten: € 25 voor de hele dag, of €15 voor een dagdeel

Aanmelding en/of nadere info: via Wim: wimvandelaar@kpnmail.nl of 06-82131015

  of Corrie: corrietheeuwes@gmail.com of 06-47605286

Wim van de Laar is al ruim dertig jaar yogadocent en schreef in 2015 De Upanishads, een vertaling van achttien Upanishads. Op het moment werkt hij aan de afronding van een tweede boek, Bronnen van Yoga, dat bestaat uit de vertaling en toelichting van de Bhagavad Gita, de Samkhya Karika van Ishvarakrishna en de Yoga Sutra van Patanjali.

Corrie Theeuwes geeft al twintig jaar enthousiast les en geniet van de verdieping die de yogafilosofie geeft.