Yoga en meditatie

Van jezelf afraken en tot jezelf komen

We kennen allemaal de stemmetjes in ons hoofd die ons vertellen wat we allemaal nog moeten, waar we rekening mee horen te houden en hoe we ons dienen te gedragen. Stemmetjes die ons opjagen en voortdurend onrust stoken; die zeggen dat wat we ook doen, het toch niet goed genoeg is; die over alles en iedereen steeds hun zegje denken te moeten doen.

Onze geest, onze altijd aanwezige metgezel, zit ons vaker dwars dan ons lief is. Het is wonderlijk hoe weinig we ervan weten en hoe weinig grip we erop lijken te hebben. Terwijl hij toch zo aan de basis ligt van hoe we ons voelen, hoe we van het leven kunnen genieten en of hoe we eronder gebukt gaan.

Ontspanning, openheid en frisheid van geest door meditatie

In de tradities van het Oosten, zoals die van yoga en het boeddhisme, wordt het bewustzijn onderkend als het meest wezenlijke wat we hebben en wat ons leven ‘zin’ geeft. Geluk en ontspanning worden niet gevoed wanneer de geest zich voortdurend inlaat met negativiteit en stress. Dan verlies je de verbinding met de eigenlijke en natuurlijke staat van de geest, die in yoga omschreven wordt als helder, vreugdevol en open.

Hoewel de geest vaak een vluchtig en wispelturig karakter heeft, heeft hij net als het lichaam een heel duidelijke anatomie. Gedachten hebben geen vorm, maar dat maakt ze niet ongrijpbaar. Hoewel niet stoffelijk zijn er organen, stromingen, neem je prikkels op en laat je los. In de ogenschijnlijke willekeur van gedachten zitten patronen en neigingen. Je hebt een karakter, je hebt valkuilen en sluipwegen, verlangens, onhebbelijkheden, charme. Zicht daarop helpt je om niet zomaar voor elke opwelling van slag te raken of ergens in te trappen, maar trouw te blijven aan wat je van binnen als je eigen waarheid voelt.

Vrij zijn in je hoofd

In de meditatiebijeenkomsten gaan we de geest tot rust brengen. Je leert een vriendelijke en onbevooroordeelde manier van kijken. Zo kweek je een gezonde basis van ‘bij jezelf zijn’. Je krijgt sleutels aangereikt om in contact te komen met wat je bezielt, inspireert en blij maakt. Daarbij zullen we putten uit de rijkdom van oefeningen en meditaties uit yoga, boeddhisme en andere wijsheidstradities.

Komen tot wie je bent, vraagt om loslaten, het ontkrampen van wat je in jezelf hebben vastgezet. Daarbij is het lichaam een belangrijke ingang: van daaruit kom je in beweging en word je aanwezig. Het vrij worden in jezelf gaat nogal eens gepaard met worsteling, omdat je jezelf nu eenmaal ook dwarszit. Maar daarnaast is er volop ruimte voor humor en lichtheid. Wie je bent is niets nieuws, je bent het altijd al geweest. Die herontdekking is je grootste ontspanning.

Wellicht heb je nooit gemediteerd, maar trekt het je, om wat voor reden ook. Aarzel niet met vragen of voor overleg. Want ervaring met meditatie is een relatief begrip. Het vraagt op de eerste plaats verlangen en ontvankelijkheid.

Meditatiebijeenkomsten

De lessen worden gegeven in de ruimte van
HartinHart, Sprangseweg 2 in Waalwijk.

Woensdagavond

Data: 21 augustus, 25 september, 16 oktober, 27 november, 11 december 2024, 8 januari, 5 februari, 5 maart, 9 april, 14 mei en 11 juni 2025.

Tijd: 19.15 uur (thee) 19.30-21.15 uur.
Kosten €81 + €102.  Als je later inspringt, €17 per bijeenkomst.

Vrijdagochtend

Data: 30 augustus, 20 september, 18 oktober, 8 november, 13 december 2024, 24 januari, 7 februari, 21 maart, 18, april, 23 mei, 27 juni 2025.

Tijd: 09.30 uur (thee) 09.45-11.30 uur.
Kosten €81 + €102. Als je later inspringt, zijn de kosten €17 per keer.

Voor meer informatie of aanmelding: info@yogawimvandelaar.nl.